reede, 14. oktoober 2016

Mahlane ja tervislik kohupiimakook porgandiga



Minu treener jagas minuga seda imelist retsepti ja ma ei saa seda vaid endale jätta. Imelihtne ja tervislikke komponente sisaldav kook, millega ka dieedi oludes magusaisu rahuldada saab. Valgurohke ja mahlane ja ei sisalda kunstlikke suhkruid ega jahu :) 

(Antud kogused on puhtalt minu katsetuse põhised. Kõik oleneb sellest, et kui paksu põhja tahta ja küpsetusplaadi suurusest. Mina tegin 24cm diameetriga koogivormiga, kuid tegelikult oleks võinud vabalt ka plaadikoogi sellest kogusest teha. Kohupiima ja porgandit sai ikka päris rohkesti :D) 



Põhi: 
165g neljaviljahelbeid (mina kasutasin Kodutunde omi) 
54g mett 
57g võid 
Törtsuke klopitud muna (kattele läheb ka muna ja sellest segust veidike põhjale ka) 


Kate: 
786g riivitud porgandit 
597g (3 pakki) lahja kohupiima (maitsestamata)
193g (1 pakk) Farmi rosina kohupiima
4g vanillisuhkrut 
2g kaneeli 
93g mett (porgandile peale pehmeks kuumutamist lisada) 
300g muna (6tk) 


Juhend:  Põhja tegemiseks rösti neljaviljahelbed (või muud helbed, nt kaera) pannil kuldpruuniks. Lisa mesi ja sega ning hiljem lisa ka või. Sega nii kaua kuni või enam-vähem ära sulab. Vala kaussi ja lisa törts klopitud muna. Sega omavahel ning võid ka näppude vahel korralikult "läbi pudistada". Litsu segu ahjuvormi põhja (küpsetuspaber alla ikka eelnevalt ;) ). 

Kook enne ahju minemist 
Katte tegemiseks riivi porgand peene riiviga. Sega kohupiim ja muna omavahel ning lisa kaneel ja vanillisuhkur. Riivitud porgand kuumuta pannil pehmeks ja lisa lõpus ka mesi ning kuumuta veidi aega pidevalt segades. Lisa porgand kohupiimasegule ja sega korralikult läbi. Kalla segu põhjale. 
Pane ahju veevann (et kook liiga ära ei kuivaks) ning kuumuta ahi 180 kraadini. Küpseta kooki umbes 40 minutit ja jälgi, et korralikult läbi küpseks :). 

Soovi korral võid põhjale ja kohupiima alla laduda ka banaani või õunu või midagi muud meelepärast, kuid mina tegin seekord siis veidi lihtsama variandi. 

Kogu koogi kalorsuseks tuli 2940kcal. 

100g makrod on seega: 
159 kcal
V 11g
R 4,9g
S 18,3g
(Küllastunud rasv. 2,2g; Kiudaineid 2,7g; Suhkrut 7,6g) 

Porgandi kuumutamine 
Põhi vormi surutud 

UPDATE! 28.10.16---->

PS! Tegin nüüd täna (28.okt) seda kooki teist korda. Muutsin veidi retsepti, nii et katsetage ise ka julgelt. Usun, et iga korraga saab järjest paremini teha. Esimene vasikas pidavalt ju alati aia taha minema :D. Seekord sai porgand kõvasti pehmemaks hautatud ja peene riiviga riivitud (esimene kord tuli juba seetõttu teralisem tulemus). Lisasin munasegule ka veidi pruuni suhkrut seekord ning neljaviljahelbed kuumutasin kookosõlis, sest mul on igapäevaselt raskusi oma rasvade täis söömisega, nii et vähene rasvasisaldus ei olnud mul selle koogi tegemisel eesmärgiks. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar