teisipäev, 8. august 2017

Retseptide katsetused: Lihtne karamelli-juustukook ja pontsakad šokolaadiküpsised soolapähklitega



Kui te minu blogist soovite kasvõi vaid ühte retseptikatsetust järgi teha, siis vot see on see kook, mida kõige enam soovitaksin. Sellist maitseelamust pole ma juba ammu saanud ja usun, et see kook saab üheks minu niiöelda tõmbenumbriks ehk siis selleks, mida minult pidevalt oodatakse ja külla tulles ette tellitakse. Just....minu kurbus seisneb selles, et minu juurde ei tulda külakostiga, vaid oodatakse just minult maitseelamuste pakkumist. Ega mul selle vastu midagi ei ole ka. See ongi hea võimalus katsetada retsepte, mida katsetamiseks kogunud olen. 
See kook on iga karamelli ja soolapähklite sõbra jaoks ideaalne kook. Mõnus magusa-soolase kombo ja iga ampsuga läheb aina paremaks. Lisaks koosneb see vähestest koostisosadest ja nagu juustukoogid ikka, saab juba varakult külmkappi valmis teha ning seismisega muutub aina paremaks....mida veel ühelt koogilt tahta. Aga ma rohkem teid ei piina ja suunan retsepti juurde, mis asub SIIN! Tegemist on järjekordse Ragne Värgi retseptiga. Olen tema suur austaja ja tema blogist leiab igaks sündmuseks või ka argiõhtuks retsepte, mida on lihtne teha. 

Nüüd siis selle juurde, mis makrode arvutamise ja minu katsetuse täpse kopeerimise jaoks vaja on. 
Mina kasutasin jällegi makrosõbralikumat Philadelphia Lightest toorjuustu. Ma ei näe mingit põhjust tavalist kasutada, sest selle maitse on ka ülikreemine ja mõnus...milleks siis need extra kalorid? Tänu sellele on see kook ka palju makrosõbralikum ;). 
Põhjaks siis läks minu tehtud kooki: 100g 82% võid (Kasutasin Rimi oma) 
150g Kalevi Digestive küpsiseid (olid kapis juba eelnevast koogiteost) 
50g soolapähkleid (Awake, Rimist) 

Sisu: 227g (terve pakk) Jaani kondenspiima suhkruga 
179g (terve pakk, kuigi paki peal on märgitud 190g) Jaani Karamelliseeritud kondenspiima 
148g muna (3 tk) 
500g Philadelphia Lightest 3% toorjuustu 
Kaunistasin 15g Kalevi Pireti šokolaadiga 

100g toitumisalane teave: 

Küllastunud rasv. 3,0g; Suhkruid 12,8g; Kiudaineid 0,2g 
Lisaks katsetasin hiljuti SEDA RETSEPTI.  Need küpsised said väga rammusad, aga maitsvad. Mina küll proovisin vaid 28g tüki....rohkem ei tahtnud makrosid nende peale raisata, aga teised said neist rõõmu küll. Teinekord hoiaksin veidi vähem aega ahjus, sest maitse võiks mahlasem olla, aga eks see ongi katsetamise asi, sest kõik ahjud küpsetavad veidi erinevalt.
Minu pandud täpsed kogused: 
283g Eesti nisujahu Tüüp 550 Kalew 
27g Kakaopulbrit (Vilma) 
75g Soolapähkleid
35g pruuni suhkrut (vähendasin retseptis oleva suhkru kogust) 
130g 82% võid 
150g Piimašokolaadi tervete metspähklitega Kalevi Piret 
52g muna 
1tl küpsetuspulbrit 
5g vanillisuhkrut 
Ja sellest sai siis 697g küpsiseid kokku ja 100g toitumisalane teave on ka pildilt nähtav ;)
Küllastunud rasv. 4,2g; Kiudaineid 1,7g; Suhkruid 14,3g 

2 kommentaari: