laupäev, 28. oktoober 2017

"Mu süda kuulub pudrule - soolasele ja magusale" = Merilin Taimre uue retseptiraamatu pudrukatsetused, arvamused.

Pildi allikas: http://www.paljasporgand.ee/wp-content/uploads/2017/10/Mu-syda-kuulub-pudrule_KAAS.jpg 
Kohe kui kuulsin, et tulemas on retseptiraamat, mis koosneb pudruretseptidest, siis olin kindel, et tahan võimaluse korral ka endale sellist raamatut. Ma söön igal hommikul putru ja sel aastal olen ka rohkem putrudega katsetama hakanud. Olen lisanud erinevaid köögivilju ja ka soolaseid putrusid teinud. Kui varem arvasin, et magus puder on ainuke hea puder, siis nüüd enam nii ei arva ja minu pudru armastus on veelgi suuremaks seetõttu kasvanud. Vahel teen ka lõunasöögiks putru, eriti siis kui foodprep on tegemata jäänud, aga makrod on vaja siiski täisväärtusliku toiduga sisustada. See raamat on müügil ka MyFitness spordiklubides ja just sealt ma selle endale muretsesin. 

Katsetada sooviksin kõiki retsepte (tegelikult ka...kõik tunduvad üliisuäratavad), kuid alustasin magusatest putrudest, sest soolast putru olen viimased 2 kuud igal hommikul (va pühapäeviti) söönud.

Miks võiks üldse kokkaraamatuid osta ja erinevaid retsepte proovida? 
Ma võin tõesti omast kogemusest öelda, et uusi retsepte katsetades areneb söögitegemise oskus väga palju. Retseptides kasutatakse maitseained, mille peale ise ehk ei tulekski, kuid läbi kogemuste näed üha rohkem ka ise, et mis millega kokku sobitub ning soovitud maitseelamust annab. Selle pudruraamatuga seoses on mul ka endal tekkinud juba mitu mitu edasiarendust, mida proovida soovin. 
Toidu tegemine on nii loominguline tegevus ja tõsiselt haarav, eriti kui toit järjest paremini välja tuleb ;). Taimetoit.ee-st retsepte katsetades õppisin ma taimset toitu palju paremini maitsestama. See aitab mul praegu ka dieedi ajal tervisliku toitu tõeliselt nautida ja teeb tervisliku elustiili elamise 1000x kergemaks. Retseptide katsetamisel peab lihtsalt vaatama ka rahakoti heaolu peale, et teha ühtedest asjadest ikkagi maksimaalselt erinevaid toite ja vajadusel ka mõned asjad asendada sellega, mis kodus endal olemas on. Kõike ei pea tegema täpselt retsepti järgi ja mida rohkem retseptidega katsetada, seda kergemaks muutub koostisosadega manipuleerimine ning enda jaoks kohandamine. 

Kõik katsetatud pudrul on siiani olnud vägagi makrosõbralikud. Olen veidi ka koguseid muutnud - rohkem juurikaid, rohkem pudruhelbeid jne ja eks see ongi just seetõttu, et kogu päeva kaloraaž ja makrod paika saada ;). Lisaks on mul uus avastus - tahini, mille ostsin Rimi poest. Seda on paljudes retseptides kasutatud ning maitse on ülikreemjas ja nämma....nagu maapähklivõi, aga kreemjam. Lugesin ka veidi lisaks seesamiseemnetest ja sain teada, et need on üheks supertoiduks ja isegi teatud "raviomadustega", nii et tahini on igati õigustatud pudrulisand. Nüüd siis minu katsetuste juurde....


1. Bataadi-mee-kaneelipuder. 
Valmistasin bataadi eelneval õhtul juba valmis. Keetsin ja püreestasin, sest hommikul oli vaja juba kella 8.00ks koolis loengus olla. Lisaks panin tahinit peale, mida retseptis küll ei olnud, aga see sobis sinna nii hästi ;). Peale mandleid ja tükike Milka Peanut Caramel shoksi. Teine kord röstiks siiski ahjus bataadi, mitte ei keedaks. Usun, et siis oleks ka pudru maitse veelgi parem. 







2. Porgandikoogi-tahini puder.
ÜLI ÜLI MAITSEV! Uskumatu, aga tõesti...täpselt nagu porgandikooki sööks. Sellist mahlast....nämma!! Peale panin india pähkleid ja 5g šoksi ka...et ikka ilusam oleks ja ükski päev ei saa ju šokolaadita mööduda :D. 
Pärast panin peale ka veel LaMuu Pistaatsia jäätist, mis on minu uueks lemmikuks. Ülikreemine ja magus ja samas veidi soolakas nüanss ka. Rimis hetkel soodushinnaga LaMuu jäätised ;)!









3. Piparkoogi puder.
See puder tekitas tõelise jõulutunde. Mõnusalt vürtsikas ja soojendav kausitäis. Peale panin jällegi tahinit, et veidi rasvamakrosid tõsta. Teen seda putru kindlasti veel enne jõule ;).


4. Banaanikoogi puder. 
See puder täitis köögi imeliste lõhnadega (teised ka, aga see siis ülivõrdes). Selle retsepti puhul tõdesin jälle, et ise ei oleks tulnud selle peale, et retsepti järgi tehes banaan nii erineva tulemuse pudrus annab...ülinämma! Mina panin lisaks ka 200g riivitud suvikõrvitsat, et mahtu veidi suuremaks saada. See sobib sinna ülihästi ;)!








Kindlasti jätkan ma veel retseptide katsetamist. Juba esmaspäevaks on ka planeeritud kaneelirulli puder, mida juba väga ootan.

Sain endale kingiks ka Ragne Värgi "Pannkoogisahver" raamatu, milles on ka tohutult palju huvitavaid ja põnevaid retsepte. Seehulgas ka erinevate lisandite retsepte - näiteks kohvisiirup jäi mulle kohe silma, sest ma lihtsalt armastan kohvi ja kõik kohvimaitselised asjad tavaliselt meeldivad.
Ühesõnaga on toidumaailm väga põnev ja paindlikku dieeti kasutades ei saa kunagi öelda, et igav hakkaks või mingi toit ära tüütaks. Julget katsetamist Teilegi!!

UpDate 01.nov: 
5. Peedi-kitsejuustu puder. 
Pildiotsingu kitsejuust viigimarjadega tulemusOlen varajasemalt kitsejuustu väga umbusklikult suhtunud, kuid kui proovisin ära selle kitsejuustu viigimarjadega (kasutasin seda burgeri vahele), siis enam nii halvasti kitsejuustust ei arva. See kitsejuust on lihtsalt niiiiiiii hea, tõeline magusa-soolakuse kombo. Selle pudru idee pärineb sellest raamatust, aga muutsin retsepti päris palju. Lisasin ka riivjuustu ja Valio Viola paprikaga sulajuustu  ja maitsepärmi ning munavalget ka pudru sisse ikka. Koguseid muutsin ka. Aga maitse super ja tegin seda putru kahel järjestikkusel hommikul ;).


6. Kaneelirullipuder 
Sellele pudrule lisasin maitsestamata Kreeka jogurtit, kuid selleks, et lillkapsa maitse nii välja ei tuleks, peaks ikkagi kasutama maitsestatud Kreeka jogurtit (Alma toodangus erinevad maitsed olemas). Lisasin ka tahinit peale ja ühe tükikese Milkat ning munavalget. Kuna puder ei tulnud väga magus, siis pettusin veidi ja teinekord muudaksin üsna palju, aga pigem oli asi selles, et tahtsin liiga makrosõbralikuks seda muuta. R-le panin oluliselt rohkem shoksi ja banaani sellele pudrule ja tema jäi rahule, nii et jah...magusamaid asju vajab see puder peale endale ;).


UpDate 20.nov 2017

7. Karamelliseeritud banaani ja tahini puder. 
See puder on lihtsalt imeline!! Banaan ise on üks ülimaitsev puuvili ja kui seda veel sel viisil karamelliseerida = inglid kõrvus laulavad ja appi peab jälle võtma väikese lusika :D.
Kasutasin pudrus riivitud suvikõrvitsat (retseptis lillkapsas), sest minu arvates sobib see magusatesse putrudesse paremini. Lisasin ka kaneeli ja veidi piparkoogimaitseainet. Peale praadisin ka 40g RannaRootsi kalkunipeekonit...jah te nüüd mõtlete, et RÕVE :D, aga uskuge mind, see sobitus sinna niiiiiiii hästi. Tõeline soolase-magusa kombo...või on lihtsalt minu maitsemeeled juba väärastunud :D :P. Lisasin pudrule ka munavalget, kuigi retseptis seda ei olnud. 

2 kommentaari:

  1. Kas sa täpsemalt avaldad, kuidas piparkoogi putru valmistada? :) Mina sain täna hakkama ikka sellise pudruga, millega ma varem pole hakkama saanud (kõrvitsakoogi maitseline puder), arvan, et see osalt oli ka sinu niisama kingitud soolakaramelli valgupulbrile, mis matchib ikka täiega kõrvitsaga. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei! Kahjuks ei saa ühtegi retsepti täpselt jagada. Tegemist ei ole ju minu loominguga ja kuigi veidi retsepte muutsin/kohandasin on ikkagi tegemist M.Taimre loominguga ja omandiga.
      Soovitan tõesti see raamat endale muretseda kui vähegi pudru huviline olla, see on tõesti väärt investeering. Rahva raamatus ka üsna soodne hind püsikliendile ;)!

      Kustuta