esmaspäev, 9. aprill 2018

Heleni uus funktsionaalsete putrude sari- Helen Helde arvustus ja retseptid #pudrusõltlanenr1

Ma olen viimased 2 aastat 90% hommikutest hommikusöögiks putru söönud. Sellest on võimatu ära tüdineda, sest võimalusi on ju piiramatu arv. Viimase dieedi ajal hakkas mulle meeletult meeldima ka soolane puder ja nüüdseks olen ka juba soolaste putrude retseptid väga heaks ja maitsvaks saanud. Katsetamist jätkub igaks korraks. Juba maitseainete varieerumisega saab luua järjest rohkem ja erinevaid maitseelamusi. 

Jagan Teiega ka video linki, mis antud sarja putrude kasulikkusest räägib ja kuidas see üldse välja töötati : https://menu.err.ee/823812/tartu-toidutehnoloogid-tegid-pudru-veel-tervislikumaks 

*NB!! Selles videos öeldakse, et öösel/õhtul söödud süsivesikud lähevad rasvaks. Ma sellega kindlasti ei nõustu ja tasub pigem mainida, et tähtis on ikkagi terve päeva ja nädala kaloraaž kokku. Su keha ei saa maagiliselt aru, et nüüd on õhtu, nüüd selle pudru süsikad lähevad rasva varudesse :D! Aga muu jutt on asjalik ;)!

Ma nägin Heleni putrude FB lehel uue sarja pilti vist esimest korda juba veebruari lõpul ja kirjutasin koheselt neile, et kuna seda ka poodidest leiaks. Ootasin seda sarja nagu laps ootab jõuluvana :D. Ja see oli ootamist väärt. Siinkohal mainin ka ära, et kõik pudrud olen ma ise ostnud ja pildid omal soovil teinud ja ühesõnaga pole see postitus mitte kuidagi kallutatud, vaid tegemist on MINU ENDA ISIKLIKU ARVAMUSEGA ;)! See on puhtalt minu enda armastusest hea hommikupudru vastu ja soovist teiega jagada neid mõtteid ja arvamusi! ;) 

Muidugi ei ole mul selle vastu midagi kui Helen sooviks mulle saata tasuta neid putrusid :D :D. Igatahes on neil putrudel edaspidi kindel koht minu pudruriiulil ;)

Aga alustame siis soolastest putrudest. Mõlema puhul meeldib mulle väga nende tekstuur. Seemneid on piisavalt palju, et neid tunda hamba all krõmpsumas ja iga amps seda putru, tekitas justkui uue maitseelamuse. Vinnutatud lihaga puder tõi tuppa valmimisel hõrgu liha lõhna, aga maitses liha väga tunda ei ole või ei saanud ma lihtsalt aru. Igatahes ei hakanud ma riskima ja praadisin veidi oliiviõlis veisesinki ka peale ;). Mõlemat putru soovitaksin ka lõuna või õhtusöögiks. Kui vaatate minu koguste makrosid, siis ei tohiks mitte keegi karta neid kausitäisi ka õhtul süüa, sest need on pigem süsivesikute vaesed (eriti kui võrrelda magusa pudruga!). 


Minu versioon soolasest pudurust kasutades Helen Helde mitmeviljaputru seemnete ja porgandiga.
Puder: 67g Helen Helde mitmeviljahelbeid seemnete ja porgandiga
80g Balticovo munavalget
150-200g riivitud juurvilja (mina kasutasin 200g suvikõrvitsat, mille prepin toidukilesse eelnevalt juba suuremas koguses valmis ja hoiustan sügavkülmas) 
Maitsestamine omal soovil (mina panin 2g himalaaja soola, küüslaugu laaste, kuivatatud tilli) 

Peale: 3g Extra Virgin Borger oliiviõli (praadimiseks) 
100g värskeid seeni (shampinjone) 
30g mugulsibulat 

Hiljem raputa soovi korral peale ka 3g maitsepärmi

Makrod selle koguse peale: 537kcal Valgud 35g, rasvad 17g ja süsivesikuid 55g.

Valmistamine on kõigi putrude puhul põhimõtteliselt sama ja seega kirjutan selle vaid siin lahti: 
Pane pudruhelbed piisavalt suurde potti, et saaksid vispliga korralikult segada. Lisa peale soovitavalt eelnevalt kiirkeedukannus keema lastud vesi (läheb kiiremini ka puder keema) nii, et see kataks õrnalt pudruhelbeid. Seejärel lisa kohe riivitud juurikas. Lase segul keema tõusta ja keeda suuremal kuumusel umbes 4-5 minutit aeg-ajalt segades. Samal ajal saad peale praadida ka juba lisandid. Kui puder on 4-5 minutit keenud, lisa pidevalt vispeldades munavalge ja lase veel suuremal kuumusel 1 minut keeda. Seejärel keera kuumus nulli ja lisa sulajuust ning lase vaikselt podiseda veel umbes 3 minutit aeg-ajalt segades. 
Puder ongi valmis. Pane lisandid valmis ja lase sel ajal pudrul veel veidi täiesti ilma pliidi kuumuseta "taheneda". Serveeri ja naudi ;)! 

Helen Helde mitmeviljapuder vinnutatud liha ja kõrvitsaseemnetega. 

60g Helen Helde mitmeviljahelbepuder kõrvitsaseemnete ja vinnutatud lihaga
150g riivitud porgandit
Himalaaja soola 3g
Kuivatatud tilli
Veidi küüslauguhelbeid
65g Balticovo munavalget
30g Viola sulatatud juust Forte juustuga.

Peale praadida 3g Extra Virgin oliivõliga:
73g värskeid shampinjone
30g Maks&Moorits Delikatess veisesinki (lihtsalt parim!)
30g mugulsibulat
Ja serveerimisel peale 3g Engevita maitsepärmi.
Makrod selle koguse peale: 481kcal V 33g, R16g, S47g

Tasub ära mainida, et antud puder on väga suure valgusisaldusega ja hoiab kõhu kaua hästi täis....nii nii hea ;)! 

Helen Helde mitmeviljapuder kookose, jõhvika ja õunaga. 

Seda putru kajastasin ka oma "Terve päeva toidud" postituses, mis asub siin

Helen Helde mitmeviljapuder õuna ja mustsõstraga. 

See on nendest putrudest ainuke, mis mul ideaalselt ei õnnestunud. Need pudruhelbed paisuvad kõige vähem selles sarjas olevast ja seetõttu panin vett veidi liiga palju, aga juba sel nädalal plaanin seda putru uuesti teha, sest tegelikult maitse oli sellel taaskord väga hea. Kartsin, et ehk on liiga hapukas, sest olen varem ühte vaarika putru proovinud, mis tõmbas ikka väga suu krimpsu, aga selle pudru puhul olid maitsed taaskord ideaalses tasakaalus ;)! 

Minu pudru sisse läks: 
52g Helde mitmeviljapudruhelbeid õuna ja mustsõstraga 
90g munavalget 
150g riivitud porgandit 
30g kahvliga purustatud küpset banaani 

Suhkrut ma kunagi ei lisa. Selle jaoks on banaan ;). Maitsestan kaneeliga ja panen ka veidi värskelt riivitud/kraabitud muskaatpähklit ja Santa Maria ingveripulbrit. 

Ja peale: 
10g ICA kookosšokolaadi 
10g Magnum šokolaadi (pildil. Ei soovitaks seda...on paremaid) 
10g enda tehtud mandlivõid 
30g viilutatud banaani 

Makrotoitained selle koguse peale: 509kcal V21g, R17g, S63g 

Mina lisasin hiljem ka veel Rimi külmutatud maasikatest (150-200g) tehtud toormoosi, millele lisasin kookospalmi suhkrut (3-4g) ja Lamuu maapähklivõi jäätist :). 

Kokkuvõtteks ütleksin, et neid putrusid tasub kindlasti proovida ja ka Heleni täisterakaerahelbed on saanud minu lemmikuks. Need on kuidagi mõnusalt täidlased ja hoiavad kõhu kaua täis. 
Homme plaanin taaskord teha vinnutatud lihaga putru, kuhu lisan seekord riivitult juursellerit. Juurikate lisamine hommikupudrule on taaskord võimalus rohkem juurvilju tarbida ;)! Usun, et see tuleb mõnusalt vürtsikas ja toitev kõhutäis. 

Parim viis alustada edukat päeva on just pudruga! 
Head katsetamist Teile! 

2 kommentaari:

  1. Kas sa ei tahaks millalgi teha ka postitust sellest, kus sa oma päevased rasvad täis saad?
    Mul endal viimasel ajal sellega probleeme tekkinud. Valgud ja süsivesikud saan täis, aga rasvad liiga madalad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga hea mõte ja tänud selle eest ;). Lühidalt öeldes võin öelda, et saan eelkõige rasvad pähklitest ja oliiviõlist, mida toitude valmistamisel kasutan täis. Eriti suureks lemmikuks on india pähkel ja uus avastus on pekaani pähklid ;)!

      Kustuta